Pedab Blog - Oracle on power

Intervju | Jesper Bergh på IBM

Skriven av Jens von Arenstorff | Aug 1, 2021 8:19:00 PM

Jesper Bergh släntrade i gröna kläder över kaserngården vid Östersunds garnison. Han skulle snart mucka och hade antagits till KTH. Då ringde telefonen och rösten frågade om han kunde tänka sig att börja jobba på IBM.

Året var 1998 och jobb med lön på ett multinationellt dataföretag lockade mer än skolbänken. Jesper Bergh började längst ner i hierarkin som deskside support och hjälpte kunder att starta om datorer och få skrivaren att fungera igen.

Dotcom-eran kom runt millennieskiftet och Jesper hjälpte det svenska e-handelsföretaget Boxman att kränga CD och DVD med hjälp av – just det – IBM:s tidiga version av Power. Det ena ledde till det andra och så småningom blev han headhuntad till IBM:s hårdvarudivision. Där blev Jesper specialistkonsult för Powerplattformen, satte upp system, konsoliderade licenser och räknade ut besparingen.

- Jag var först i Europa med att sätta upp Live Partition Mobility, alltså att flytta ett operativsystem medan den kör för fullt utan att det märks för användarna. Det kom folk från andra länder som ville kolla hur det gick till och hur jag vågade byta ut underliggande hårdvara under drift..!

Efter snart ett kvarts sekel på IBM har du säkert skapat ett gott självförtroende i yrkesrollen. Hur märks det?


- Jag har en bra magkänsla och ser vad som spelar roll. Under åren har jag sett många kunders miljöer och har en bra känsla för vad Power kan göra. När jag idag ser en sån där fläskig power point-slide med hur bra och besparande Power är, så kan jag luta mig tillbaka och tänka: ”Ja, det är sant. Fast den är faktiskt ännu lite bättre!”. Power är tre gånger snabbare och virtualiserar också mer effektivt, vilket gör den fem-sex gånger bättre och sparar enorma mängder licenser. Det gör att du sparar in investeringen ganska snabbt.

Hinner du reflektera över vad du gör dagligdags i ditt jobb?


- Jag är nog en Power-fanatiker. Jag har en övertygelse om att det inte finns nån annan plattform som kan flytta data och göra beräkningar, snabbt och mycket. Har man sett det med egna ögon så många gånger som jag gjort så vet man att den här virtualiseringen går verkligen att lita på.

- Jag gjorde en riktigt stor uppsättning redan 2006 och fortsatte sen med ett av våra riktigt stora internationella företag, där jag är hjärnan bakom uppsättningen av virtualiseringen. Besparingarna de gjorde på maskiner, hårdvara, värme, kyla och licenser var enorm och fortsätter att ytterligare effektiviseras.

Kan du övertyga alla om att Oracle on Power är vägen att gå?


- Nej, inte alla. En stad i södra Sverige sa nej till Power – för att de helt inte tyckte om hårdvaran. Och det trots att vi räknat fram att kommunen skulle tjäna 25 miljoner kronor på tre år. Men dom sa nej! Det är en av få gånger som jag tappat fattningen under ett kundmöte. Herregud, dom hade ju kunnat starta en förskoleavdelning för den besparingen! Oftast bottnar den här typen av beslut i konservatism och okunskap.

Vilken typ av människor känner du dig trygg med när du ska överföra din kunskap och övertygelse?


- Teknikerna förstår mig, men jag lyckas även prata konstruktivt med människor som på något sätt har en ekonomisk bild av verksamheten. De senaste tio åren har jag med självklarhet kunnat övertyga om att det är hela bilden som är viktig. IBM bygger en server som är en server, inte en massa kompromisser. Det är tillgänglighet, prestanda och skalbarhet som genomsyrar IBM.

Hur ser ett idealiskt samarbete mellan dig på IBM och en underleverantör/partner?


- Då driver partnern fram affären så långt den vågar och kan. Känner de att de är ute på lite tunn is så kan vi köra fram hela ”IBM-bussen” för att hjälpa fram affären i mål. Det är mitt drömscenario att jag kan komma in med min expertis och kunskaper som är uppdaterade och anpassade efter kundens behov.

Apropå uppdaterad kunskap – är du fortfarande lika nyfiken på det som väntar där bakom nästa krök?


- Absolut! Jag tror det ligger i mitt DNA, för jag blir lätt uttråkad när det är samma år eller månad ut och in. I min roll har jag möjlighet och förmånen att blicka in i framtiden och få vetskap om nya IBM-produkter och uppdateringar. Det ger mig också en trygghet i samtal med människor som behöver ledsagning i den djungel av tekniska lösningar, så som de själva uppfattar det i alla fall.

Vad är den stora skillnaden på den där unga mannen som gick på kaserngården i Östersund och obönhörligt drogs in i branschen jämfört med idag, 25 år senare?


- Jag har klättrat i värdekedjan. Det innebär att jag inte pratar om teknik på samma sätt som då. Idag pratar jag mer om allt det som tekniken kan åstadkomma och göra för dig, de mer mjuka värdena. För tio-tolv år sen nördade jag ner mig i tekniska prylar som exempelvis gjorde att man tjänade en microsekund i nätverkstrafiken. Går du in i såna diskussioner som blir du väldigt smal och grund. Men den kunskapen finns där ännu så vill någon nörda så gör jag det gärna.