Spar pengar på din Oracle-investering

Här hittar du intervjuer, case, artiklar och mycket annat innehåll om allt från ekonomi till teknik.

Intervju | Tommi Sihvo på TietoEvry

Jobbar i teamet som hanterar Power Infra på TietoEvry.

Tänk dig att du kommer till en anställningsintervju och berättar att du absolut INTE kommer att jobba med en specifik arbetsuppgift. Du blir anställd och får jobba med just det du inte ville.

Det var precis vad som hände Tommi Sihvo på Tietoevry i Åbo, Finland. Han var nyutbildad och hade lovat sig själv att inte hålla på med Unix, Linux och AIX operativsystem när han väl började jobba. Han fick nog av det under studietiden. Sen kom den där anställningsintervjun…

- Haha, chefen såg rätt skeptisk ut när jag berättade vad jag INTE ville jobba med. Sen blev det ju det jag började jobba med och Power kom in i mitt liv. Nu har jag jobbat med det i nästa 20 år. Både chefen och jag jobbar fortfarande kvar i företaget och har fått några rejäla skratt när vi tänker tillbaka på den där anställningsintervjun.

Vad var det som fick dig att ändra dig?


- Jag hade en fantastisk mentor, Tero Ovaska, som lärde mig allt och det var en bra atmosfär i teamet på Tieto. Att sen vara del av en utveckling av Power där det hela tiden kom nya utvecklande saker att lära sig var verkligen tillfredsställande. Jag minns till exempel när Power 5 kom. Det var något helt nytt och en uppgradering som fick mig att tappa andan.

Hur är din inställning idag då – 20 år senare?


- Jag är fortfarande en ”Power Believer”. Och en ”Oracle on Power Believer”. Jag har levt med tekniken i så många år och börjar snegla mot den dag då jag går i pension. Men än idag kan jag känna att utvecklingen av kommande generationer av Power triggar mig. Varje ny uppgradering ger mig en skön känsla av att vilja lära mig ännu mer.

Som övertygad Oracle on Power-ambassadör, vilka argument plockar du fram för att övertyga andra?


- Vanligtvis helheten runt TCO (Total Cost of Ownership). Och självklart de många möjligheterna runt besparing av licenser och att du effektivt kan koppla på mjukvaran från Oracle och samtidigt spara pengar på många och dyra licenser. De tre S:en funkar också: Säkert, Stabilt och Skalbart. Min yrkesroll handlar om att reducera kundens IT-kostnader med hjälp av pålitlig och stabil IT i affärskritisk miljö, kort och gott.

Det måste ju vara argument som går hem i minsta stuga?


- Ja, det kan man ju tycka. Men i jobbet stöter jag såklart även på företag som vill fortsätta med det gamla, även om jag kan visa besparingar och problemfri drift svart på vitt. Då är det bara att skaka på huvudet och gå vidare.

Tror du att det finns de som ser det multinationella namnet IBM som något avskräckande?


- Ja, där tror jag du slog huvudet på spiken. Och därför är det bra att vi kan marknadsföra och lyfta fram lösningarna istället, att vi till exempel pratar om Oracle on Power, istället för IBM. Att lösningarna är större än ursprunget.